משברים תעסוקתיים הם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. חלק ניכר מאוכלוסית ישראל נמצאים במצב של אי וודאות תעסוקתית מתמדת, המתבטאת בסיכון גבוה לאובדן עבודה עקב שינויים בשוק העבודה, בהתפתחות הטכנולוגית ועקב שינויים בחיים האישיים כמו מצב בריאותי, משפחתי ועוד. היכולת להתמודד עם משברים תעסוקתיים מהווה מפתח בסיסי להצלחה וליציבות כלכלית, עבור יחידים ומשפחות. במאמר זה, נסקור את האתגרים הנובעים ממצב של משבר תעסוקתי ונציג כמה טיפים מעשיים להתמודדות יעילה עם המצב.
סיום עבודה והשפעותיו על משפחות:
ברגע שאדם מאבד מקום עבודה, ישנן השפעות מיידיות עליו ועל משפחתו. אי הוודאות הכלכלית מקשה על משפחות לשמר את איכות החיים שלהן, להתקשות בתשלום ההוצאות השוטפות ולפעמים אפילו להיקלע לחובות. בנוסף במקרים רבים אובדן מקום העבודה יוביל למשבר רגשי, למתח בין בני הזוג ובין ההורים לילדים ולהתפשטות המתח למרחב המשפחתי. במקרים מסוימים אובדן התעסוקה עשוי לגרום להידרדרות בריאותית לחרדה ולקשיים בתפקוד היומיומי. על מנת למנוע השפעות שליליות אלו על המשפחה, יש לנקוט בפעולות מקדימות, להבין שמצב כזה יכול לקרות לכולם ולהכין את עצמנו מבעוד מועד עם חסכונות ייעודיים לתקופות מורכבות.
טיפים להתמודדות עם משבר תעסוקתי:
1. תכנון כלכלי: חשוב לקבוע תקציב משפחתי חדש המתאים למצב הנוכחי. יש להגדיר מחדש סדרי עדיפויות לחסוך ככל שניתן ולחתוך בהוצאות לא חיוניות.
2. רשימת עבודות חלופיות: על מנת להקל על תהליך החיפוש לעבודה חדשה, כדאי ליצור רשימה של עבודות חלופיות אפשריות. יש לחקור את שוק העבודה ואפילו לחשוב על אפשרויות חדשות ויצירתיות, כמו עבודה עצמאית או יזמות.
3. רשתות תמיכה: הצטרפות לקהילות וקבוצות מקוונות של אנשים הנמצאים במצב דומה יכולה להיות מאוד מועילה. חשיבותן של רשתות התמיכה היא בקבלת ידע נחוץ, הגברת המוטיבציה וההנעה לפעולה והתמיכה הרגשית שניתן לקבל מאנשים שעברו דרך חוויות דומות. חשיבות רשתות התמיכה נובעת גם מכך שהן מספקות יכולת לחבר בין אנשים ולאפשר תמיכה רגשית ובכך להפחית את תחושת הבדידות, כמו גם לייצר מרחב של הזדמנויות חדשות.
4. רכישת כישורים חדשים ומיומנויות שמתאימות לשוק העבודה ולמצב האישי: אחד מהדברים המהותיים בהתמודדות עם משבר תעסוקתי הוא היכולת להסתגל למצב החדש, להיפתח לרעיון שיתכן ומה שהיה לא יחזור ושיש לפתח כישורים חדשים. יש לנצל את כל המשאבים הזמינים (זמן, מידע זמין ברשת, ייעוץ והכוונה) כדי למקם עצמכם באופן יעיל יותר בשוק העבודה. פרקטיקות הלמידה החדשות כמו קורסים מקוונים או לימוד עצמי יכולים להיות מאוד שימושיים ולהוביל להתפתחות אישית ומקצועית.
5. תמיכה רגשית ומוראלית מהסביבה הקרובה: במהלך משבר תעסוקתי, חשוב לקבל תמיכה מהמשפחה והחברים הקרובים. שתפו אותם במסע שאתם עוברים ובהתמודדות עם התהליך ועם המצב החדש. בנוסף, מומלץ לשמור על איזון בחיי היומיום ולעסוק בפעילויות שמחות ומרגיעות כמו תרבות, ספורט, למידה, שהות בטבע וטכניקות הרפיה.