העצמה כלכלית בשעת מלחמה: סקירת מצב השוק וכלים ליישום מיידי

בקיצור

הדרכה לייב מיוחדת של דודו כהן, יועץ פיננסי ובעלים של 'Beat-It צמיחה כלכלית בכל מחיר' כחלק ממפגש קהילתי בזום. בהדרכה תקבלו ידע אקטואלי, סקירה של מצב השוק, ומסקנות לגבי המקום אליו אנחנו עלולים להגיע ומהם הדגשים שכל משק בית חייב ליישם כדי לשמור על יציבות מקסימלית.

 

כדי לייצר העצמה כלכלית אמיתית נתחיל מלהבין מה המרחב שבו אנחנו נמצאים ומשם נתקדם לפתרונות הרלוונטיים.

סקירת מצב השוק

נתחיל בזה שאנחנו חיים בסביבה פיננסית אינפלציונית, משמע, עלויות המחיה שלנו רק הולכות וגדלות.
זה לא באג, זה פיצ'ר! למעשה למדינת ישראל יש יעד אינפלציוני של 2% בשנה שנועד לייצר מצב של צמיחה אבל בשנים האחרונות אנחנו בחריגה.
האינפלציה בארץ ב-12 חודשים האחרונים, אוקטובר 2022 עד ספטמבר 2023, עומדת על 3.8%.
באופן פשטני זה אומר שמה שקניתם לפני שנה ב-10,000 ש"ח יעלה היום 10,380 ש"ח. אם ההוצאה של משק בית בשנה הייתה 100,000 ש"ח, עכשיו משק הבית צריך 103,800 ש"ח כדי לרכוש בדיוק את אותם דברים. 3,800 ש"ח יותר.
המסקנה היא שמשנה לשנה אנחנו צריכים להגדיל את ההכנסות כדי לשמור על אותה רמת חיים.

שנית, אנחנו במלחמה. בעקבות הלחימה הוצאות הממשלה גדלות, גם בגלל מענקים שהמדינה צריכה לתת וגם בגלל צריכה ממשלתית (תשלומים עבור ימי מילואים, מזון, ציוד לחימה ועוד). בנוסף ההוצאות של משקי בית קטנות (חופשות שהתבטלו, בילויים שאין לאף אחד מצב רוח לעשות וכו'..). גם עכשיו, בדיוק כמו בקורונה, יכול להיווצר מצב שבו בעוד כמה חודשים יהיה במשק הרבה כסף נזיל זמין וברגע שנחזור לשגרה הציבור יתפוצץ על השווקים והביקושים יעלו.
מחירים נקבעים לפי שיווי משקל שבין היצע לבין ביקוש. כשהביקוש עולה וההיצע נשאר אותו דבר גם המחיר עולה ולכן ככל הנראה אנחנו נראה כאן שוב עליות משמעותיות בעלויות המחיה.
חשוב לציין שלא מדובר על נבואה ובהחלט שהמצב יכול להיות שונה לחלוטין אבל זו אחת מהאפשרויות ויש לקחת אותה בחשבון.

בנוסף בגלל המצב הפוליטי וחוסר היציבות ששרר כאן, עוד עוד לפני תחילת המלחמה ראינו עלייה בשער הדולר (היום כבר עומד על 4.06 ש"ח), מה שאומר שמוצרים מיובאים מתייקרים, מה שיתרום גם כן לאינפלציה גבוהה.

לבסוף, בנק ישראל מעדכן את הריבית (המחיר של הכסף) 8 פעמים בשנה והעדכון האחרון היה ב-23/10/2023, אז הנגיד הכריז על כך שהריבית המוניטרית תישאר ללא שינוי.
אחרי שנה וחצי של עליות היום הריבית אמנם לא עלתה, אבל כלכלנים צפו הורדה של הריבית במטרה להקל על משקי הבית בתקופת המלחמה, מה שכאמור לא קרה. הציבור עדיין צריך להתמודד עם ההחזרים הגבוהים עבור ההלוואות שלקחו ועם המחנק התזרימי שנובע מכך.

לסיכום, במצב בו עלויות המימון גבוהות ובמקביל ישנה גדילה בעלויות המחיה, על אחת כמה וכמה במקרה שהמלחמה תימשך תקופה ארוכה, ישנו חשש אמיתי שהמשק יכנס למיתון.

מה אתם צריכים לעשות כדי לייצר העצמה כלכלית של משק הבית

קודם כל, צרו חיסכון שכל המטרה שלו היא התגוננות מפני מצבים לא צפויים. עליכם להימנע מכל הוצאה מיותרת או הוצאה לא מתוכננת ואת הכסף לחסוך ו"לצבוע אותו". זה כסף שלא נוגעים בו אלא שומרים אותו למצבים בהם קורה משהו לא צפוי (לא טסט לאוטו ש"הפתיע" אתכם ולא חופשה בחו"ל שלא צפיתם רחמנות). זה כסף שמיועד למצבים בהם ההכנסה נפגעת או שיש הוצאות חירום אמיתיות.
השאיפה שלכם היא שתהיה לכם יכולת להחזיק את עצמכם לפחות חצי שנה ללא הכנסות.

כדי שתוכלו לעשות את זה אתם חייבים לבצע שני צעדים מקדימים:

  1. מיפוי של התזרים של משק הבית
  2. ליצור תוכנית תקציבית מוגדרת וברורה

מה זה אומר תוכנית תקציבית

תוכנית תקציבית משמעה יצירת מערכת הסכמות מוקדמות לאן עליכם לנתב את המשאבים הכלכליים שלכם ומתי.
כדי לעשות את זה עליכם להשקיע בזה את כל המשאבים הנדרשים וכך לקבל את ההחלטות הפיננסיות מראש לפי הצרכים האמיתיים שלכם והמטרות ארוכות הטווח שלכם ומשם והלאה לפעול בהתאם לתוכנית הזו.
החלטות פיננסיות לא מקבלים בזמן שעומדים בחנות ומתלבטים אם לקנות משהו או לא. כשנמצאים בחנות זה השלב שבו מיישמים את התוכנית הפיננסית שהגדרתם מראש!

איך תוכנית תקציבית של משק הבית תורמת לכם גם אם אתם עצמאיים

בסופו של דבר ההכנסות בעסק מתורגמות לצרכנות פרטית. הכסף לא נשאר בעסק. אנחנו כבעלי עסקים קונים עם הכסף שאנחנו מרוויחים בגדים, משלמים על המסגרות של הילדים ויוצאים באמצעותו לחופשות.
תוכנית תקציבית עוזרת לנו להבין מה בדיוק הצרכים של משק הבית שלנו וכמה באמת אנחנו צריכים להרוויח (כמובן שיש לקחת בחשבון את המיסים, ביטוח לאומי והוצאות העסק) כדי לקיים את משק הבית באופן מאוזן.
יתרון נוסף של תוכנית תקציבית הוא שאם במסגרת יצירת התקציב מצליחים להצטמצם בהוצאות של משק הבית זה יכול להקל על התזרים של העסק ולאפשר משאבים לפיתוח של העסק ושיווק כדי להגדיל הכנסות.

גיוון מקורות הכנסה לצורך העצמה כלכלית

כל אחד ואחת צריכים לבחון את האפשרות לגיוון מקורות הכנסה. עליכם לשאול את עצמכם איך אתם יכולים להשתמש בכל המשאבים שעומדים לרשותכם כדי לייצר עוד הכנסות:
אם יש מיומנויות שיכולות להיות בעלות ערך לסביבה ויש יכולת מבחינת משאבים כמו זמן ואנרגיה- לממש את אותן מיומנויות, לתת ערך לסביבה ולגבות ערך כספי.
אם יש כסף בעו"ש > להעביר אותו לאפיקים נושאי תשואה
אם יש סכומים משמעותיים צבורים > לבחון את האפשרות להשקיע אותם
חשוב לזכור: כסף שלא נושא תשואה זה כסף שמאבד מכוח הקניה שלו בגלל האינפלציה!

תבצעו פעולות משמעותיות

הדבר המשמעותי ביותר שבאמצעותו תוכלו ליצור רשת ביטחון ולהגיע למצב של העצמה פיננסית הוא הנעה לפעולה.
אל תישארו עם המתח שנוצר בתקופה האחרונה. קחו את המתח, תעבדו איתו ותייצרו ממנו תנועה.
יש הרבה דברים שאתם יכולים לעשות וזה לבד סיבה מספיק טובה כדי להיות יותר רגועים.

שולח מכאן חיבוק חם לכולכם וכמובן, משתתף בצער המשפחות שאיבדו את יקיריהם, מאחל החלמה מהירה לפצועים ושהחטופים ישובו לביתם בהקדם.
יחד אנחנו חזקים ויחד ננצח!

השאירו לנו הודעה

ונחזור אליכם בהקדם

Scroll to Top

כל האמת על
ביטוח בריאות פרטי!

המידע שאתם חייבים לקבל
לפני שזה יעלה לכם ביוקר

הירשמו לוובינר ללא עלות!

06/11/2024 בשעה 20:30