הגיל השלישי מהווה שלב בחיים שמביא איתו אתגרים חדשים. אחד התחומים החשובים ביותר שצריך להתמודד עימם בשלב זה הוא הניהול הכלכלי. במאמר זה, נסקור את הדברים החשובים של התנהלות כלכלית בגיל השלישי ובחשיבות הנושא עבור משפחות.
התנהלות כלכלית בגיל השלישי – כך תעשו את זה נכון
תכנון פיננסי:
התכנון הפיננסי הינו חלק מרכזי מניהול המשאבים הפיננסיים בגיל השלישי. יש לבנות תכנית תקציבית שולקחת בחשבון את כל ההון הכלכלי של האדם, כולל חסכונות, השקעות, נכסים וכמובן צריכה שוטפת וניהול חובות. חשוב להבין את המצב הפיננסי הנוכחי ולקבוע מטרות ארוכות טווח, עד 120 לא?
ניהול חשבונות ומעקב פיננסי:
ניהול מעקב אחר החשבונות הוא חלק בלתי נפרד מהתנהלות כלכלית נכונה בגיל השלישי. חשוב לקבע הרגלים של ניהול חשבונות מדוקדק, לבצע בדיקת יתרות והוצאות, ולטפל בתשלומי החשבונות בצורה יעילה.
ניהול נכסים:
כאשר נכנסים לשלב השלישי בחיים, חשוב להקדיש תשומת לב יתרה לנכסים הצבורים. ניהול נכסים כולל מיפוי של הנכסים הנדל"ניים, נכסים פיננסיים כמו השקעות, קרנות פנסיה, קופות גמל וכו' וכמובן עסקים במידה וישנם. עלינו לדעת איך לנהל את הנכסים בצורה שמשקפת את צרכינו ומגבירה את הכוח הכלכלי שלנו.
תכנון פנסיוני:
התכנון הפנסיוני הוא נושא מרכזי בגיל השלישי. יש להבין מהן אפשרויות הפנסיה הקיימות, לתכנן מראש ולהתייעץ עם מומחים בתחום כדי לקבוע את המסלול הכלכלי המתאים לצרכים שלכם.
תקשורת פיננסית מול המשפחה:
המצב הכלכלי בגיל השלישי משפיע לא רק על האדם עצמו, אלא גם על משפחתו. התנהלות נכונה תאפשר למשפחה רוגע וודאות על בסיס כלכלי. עליכם לשקף למשפחה הקרובה את המצב הכלכלי האמיתי, בין אם אתם חיים בשפע שאותו אתם מתכוונים להעביר להם ביום מן הימים ובין אם אתם חיים במחסור ונזקקים לעזרתם כדי להמשיך ולהתקיים בכבוד.
מהן המגבלות של בני ובנות הגיל השלישי בהתנהלות כלכלית
הכנסה קבועה:
בגיל השלישי, רבים מתקיימים על קצבת הפנסיה וקצבת הזקנה שבמקרים רבים אינם מספקים כדי לענות על כל הצרכים הבסיסיים של האדם ולשמירה על איכות חייו. מסיבה זו חלק לא קטן מהאוכלוסיה המבוגרת בוחרים להמשיך לעבוד וכך להגדיל את ההכנסה קבועה.
הוצאות רפואיות גבוהות:
בני ובנות הגיל השלישי פגיעים יותר בריאותית ועלולים להזדקק לטיפולים רפואיים עקב בעיות בריאותיות שמתעוררות. עלות התרופות, ביקורים אצל רופאים, טיפולים ואביזרים רפואיים עשויים להיות גבוהים ולהשפיע על היכולת לשמור על תזרים מאוזן של בני ובנות הגיל השלישי.
הפחתת אפשרויות תעסוקתיות:
כפי שציינו, בגיל השלישי רבים מתפרנסים מקצבת הזקנה או מקרנות הפנסיה שלהם. כתוצאה מכך, הם מוגבלים מבחינת האפשרויות התעסוקתיות ויצירת הכנסות ממקורות נוספים. מצב זה יכול להגביר את חוסר המוטיבציה שלהם להגדיל את ההכנסות ולגרום למצבים של תלות בעזרה חיצונית.
התרחקות מהשוק העבודה:
בקרב בני ובנות הגיל השלישי סביר שהמיומנויות המקצועיות יהיו מיושנות ביחס לצרכים העדכניים של שוק העבודה, מה שעשוי להפוך את חיפוש העבודה למאמץ גדול ולהשפיע על היכולת להמשיך להתפרנס.
החשיבות של עזרת המשפחה בניהול הפיננסי של בני הגיל השלישי:
ייעוץ פיננסי לגיל השלישי:
משפחה שמעורבת במצב הכלכלי שני בני הגיל השלישי לספק ייעוץ פיננסי ולשתף פעולה עם יועצים מקצועיים כדי לסייע בתכנון פיננסי מדויק.
תמיכה רגשית ופיננסית:
בני הגיל השלישי עשויים להתמודד עם מתחים ודאגות בנוגע לניהול הכסף. תמיכה רגשית מהמשפחה תסייע להם לצלוח תקופות קשות ותעניק להם תחושת ביטחון קיומי וכלכלי. המשפחה יכולה לתמוך פיננסית בגיל השלישי ולהקל עליהם גם באופן מעשי.
תמיכה בניהול יומיומי:
המשפחה יכולה לעזור בניהול הפיננסי היומיומי של בני הגיל השלישי על ידי עזרה בתשלומי חשבונות, מעקב אחר התקציב ואחרי חשבונות הבנק.
בני הגיל השלישי יכולים להיות בסיכון גבוה יותר להפוך לקורבנות של רמאויות ממספר סיבות:
חולשה פיזית:
בני הגיל השלישי עשויים להגיע למצבים של חולשה פיזית ואובדן הכושר הגופני. מצב כזה עלול להפוך אותם ליעדים פוטנציאליים למקרים של פריצות לבתים, שודים ואלימות.
קשיים רגשיים:
בני הגיל השלישי עשויים להתמודד עם קשיים רגשיים כמו בדידות, דכאונות וחרדות. אנשים עלולים לנצל את המצב ולהפעיל עליהם עומס פסיכולוגי על מנת לנצל אותם פיזית או פיננסית.
תמימות וחוסר היכרות עם המרחב הוירטואלי:
חלק מבני הגיל השלישי עשויים להיות פחות מודעים לסכנות הכרוכות בגלישה באינטרנט והם יכולים להפוך לקורבנות של רמאויות דיגיטליות וניסיונות פישינג.
בקיצור, ניהול כלכלי נכון בגיל השלישי הוא נושא חיוני שאין להפחית בחשיבותו, יחד עם זאת המגבלות בניהול הכלכלי של בני הגיל השלישי עשויות להוות אתגר רציני. עזרת המשפחה בניהול הפיננסי והיכולת להעניק תמיכה רגשית ופיננסית יכולה לשפר את איכות החיים של בני הגיל השלישי, לסייע להם לחיות בתחושת יציבות וביטחון, להגן עליהם מפני הסכנות המאיימות עליהם ולשמור על בטיחותם האישית ופיננסית.