טיפים לצרכנות נבונה – למה זה חשוב?
יוקר המחייה בישראל מגביר ומדגיש את החשיבות של צרכנות נבונה בחיי היומיום וצרכנות נבונה יכולה להביא לתרומה כלכלית משמעותית לאיכות החיים שלכם.
תחשבו על זה ככה- אם ההוצאה של משק הבית שלכם עומדת על 200,000 ש"ח בשנה ובאמצעות מעט מאמץ אתם מצליחים לחסוך ממוצע של 5% על ההוצאות שלכם, מדובר על חיסכון של 10,000 שקלים בשנה שאתם יכולים להקדיש לשיפור איכות החיים שלכם או להשקעה כך שהכסף שלכם יוכל להתחיל לעבוד למענכם. אני בטוח שאתם כבר יכולים לחשוב מה לעשות עם הכסף.
אז כדי לעזור לכם להיות צרכנים נבונים ולמצוא פתרונות המתאימים למשק הבית אותו אתם מנהלים, נגיש לכם סדרה של טיפים לצרכנות נבונה שיכולים לסייע לכם להוזיל את עלויות המחייה שלכם ולחסוך הרבה מאוד כסף.
תכנון תקציב משפחתי: כדי להתמודד עם מגוון הצרכים והרצונות של משק הבית, חשוב לתכנן תקציב משפחתי מראש. באמצעות התקציב תוכלו להבין עד כמה אתם יכולים להוציא בכל חודש על כל דבר ולעקוב ביעילות אחרי ההוצאות.
ביצוע סקר שוק: כשאתם רוכשים מוצרים, לא משנה איזה, חשוב לבצע מחקר קטן. בדקו את המחירים ואת האיכות של המוצרים השונים וזכרו שהמחיר הזול ביותר הוא לא פרמטר שכדאי לשים בעדיפות עליונה, אלא חפשו את המוצר שיתן לכם את הערך הגבוה ביותר ביחס לצרכים שלכם. במקרים רבים כאשר אנשים מגדירים מחיר בתור הפרמטר המרכזי הם עלולים לרכוש מוצר באיכות ירודה שלא מחזיק מעמד ויגרום לרכישה חוזרת של מוצר יקר יותר לאחר מכן.
נהלו בחכמה את החשבונות שלכם: שימוש באפליקציות ובתוכנות ניהול תקציב יכול לעזור לכם לעקוב אחר ההוצאות ולנהל את החשבונות שלכם ביעילות גבוהה ולדעת בכל רגע נתון איפה אתם עומדים ביחס ליעדים אותם הגדרתם.
קניות מתוכננות: לפני שאתם יוצאים לקניות החליטו מראש מה אתם באמת צריכים ומתכוונים לקנות. מה שנמצא מחוץ לרשימה לא נכנס לעגלה! רשימת קניות יכולה למנוע רכישות כפולות ולעזור לכם להתמודד במצבים של מגבלת תקציב.
שימור האנרגיה: ניהול צרכנות נבונה כולל גם שימור אנרגיה בבית. בחרו בתאורה חסכונית באנרגיה, השתמשו במכונת כביסה ותנור עם תווית אנרגיה ירוקה והשתמשו בטכנולוגיות חכמות לניהול המערכות הביתיות. הטכנולוגיות הללו אולי מצריכות השקעה לא קטנה בהתחלה אך לאורך זמן הן מחזירות את ההשקעה ויכולות לייצר חיסכון משמעותי.
תקשורת בריאה מול הילדים: חשוב ללמד את הילדים ערכים של צרכנות נבונה כבר מגיל צעיר. דברו איתם על החשיבות של חסכון ותכנון פיננסי ולמדו אותם את המשמעויות של הבחירות הכלכליות שלהם. הפכו אותם לשותפים להשגת המטרות הכלכליות של משק הבית ותנו גם להם לחגוג את הניצחונות הקטנים שבדרך למטרות הגדולות.
קניות משותפות: אם יש לכם ידידים או משפחה שמתעניינים במוצרים דומים לאלה שאתם מעוניינים לרכוש, נסו לארגן רכישה קבוצתית ולמקסם את כוח הקניה שלכם. מהלך כזה יכול לאפשר לכם לקבל הטבות כמו הנחות על המוצר או הוזלה משמעותית בדמי משלוח.
התנהלות חכמה עם כרטיסי האשראי: יש להשתמש בכרטיסי האשראי באופן יעיל ומתוכנן. זה שאתם לא רואים את הכסף יוצא פיסית מייצר מצב בו קל להוציא כסף מבלי להיות מחושבים. בצעו מעקב אחת לשבוע אחר פירוט החיובים שלכם באשראי והשוו את הנתונים לתקציב אותו הגדרתם מראש.
רכישה במבצעים או הטבות: כאשר אתם מחפשים רוצים לקנות מוצר מסויים חפשו את החנות שמוכרת אותו במחיר מבצע. תכננו את הקניות שלכם לימי המבצעים הגדולים כמו Black Friday ו-Cyber Monday ותקפידו שלא להתפתות להוסיף לעגלה מוצרים שאותם לא תכננתם לקנות רק בגלל שהם במבצע!
התעלמו מפרסומות: פרסומות נמצאות סביבנו בכל מקום וכל הזמן. למדו לסנן את המודעות השיווקיות והמבצעים שאליהם אתם נחשפים כל יום ואם פרסומת מעלה בכם את הצורך לשלוף את האשראי שאלו את עצמכם בכנות האם אתם באמת זקוקים למוצרים המוצעים לכם.
עשו זאת בעצמכם
חלק בלתי נפרד מהתקדמות לצרכנות נבונה הוא היכולת לבצע מיקור פנים (אינסורסינג) ולפתח יכולות לעשיית דברים בעצמכם (DIY). הנה כמה דוגמאות שיכולות לעזור לחכם לחסוך הרבה מאוד כסף:
בישול ביתי: הכינו אוכל בבית במקום לצאת למסעדות. כמובן שיציאה למסעדות היא דבר מהנה וחשוב אך יש למצוא את המינון הנכון ולא לבסס את התזונה של בני המשפחה על אכילה במסעדות. דבר זה יכול לחסוך לכם כסף רב ויאפשר לכם לשלוט על האיכות של המזון שאתם אוכלים.
מומלץ גם לשפר את מיומנויות הבישול וללמוד כיצד להכין אוכל מחומרי גלם בסיסיים במקום לקנות אוכל מוכן בסופר.
גידול צמחי מאכל וירקות: נסו לגדל צמחים וירקות בחצר האחורית או באדניות במרפסת. זה יאפשר לכם לצרוך מזון טרי ואיכותי ויכול לחסוך לכם בהוצאות הקניות.
הכנת מתנות: במקום לרכוש מתנות מוכנות, נסו להכין ולעצב מתנות בעצמכם. זה יכול לחסוך לכם כסף רב ולהעניק לאהובים שלכם מתנה מיוחדת ואישית.
תיקונים ביתיים: נסו לבצע תיקונים ושדרוגים קטנים בבית בעצמכם. ניתן להשאיל מחברים ומשפחה את הכלים הנדרשים ולתקן דברים פשוטים, כמו סגירת חורים קטנים בקיר, התקנת מדפים, פתיחת סתימות, צביעת קירות או התקנת מנורות. כמובן שיש לשמור על כל הוראות הבטיחות ולא לעשות פעולות אשר מצריכות התערבות של אנשי מקצוע!
אימונים ביתיים: התאמנו בבית במקום להירשם למועדון כושר. תכינו פינת ספורט בביתכם והשתמשו באפליקציות או הדרכות וידאו לאימונים ביתיים. זה יחסוך לכם כסף על דמי חברות, יחסוך לכם בזמן ההגעה לחדר הכושר וייתן לכם גמישות גבוהה יותר.
תיקון בגדים: אם יש לכם יכולות בסיסיות בתפירה, נסו לתקן ולשדרג בגדים בעצמכם במקום לקנות חדשים. זה יחסוך לכם כסף ויאפשר לכם להתאים את הבגדים לצרכים האישיים שלכם.
הכנת מוצרים ביתיים: נסו להכין בבית מוצרים כמו סבונים או קרמים טבעיים במקום לרכוש אותם בחנויות. זה יאפשר לכם לחסוך כסף ולשלוט ברכיבים שנמצאים במוצרים שבהם אתם משתמשים.
בניית רהיטים: אם יש לכם ידע ויכולות מתאימות, נסו לבנות רהיטים או אביזרים לבית במקום לרכוש אותם חדשים מחנויות. מעבר לחיסכון יש ערך רב גם לתחושת ההישג וליצירת מרחב מחייה יצירתי וייחודי.
עיצוב פנים עצמאי: נסו לעצב ולשדרג את פנים הבית בעצמכם. תכינו תכנית עיצוב וחקרו אפשרויות כמו שינוי צבעי הקירות, הוספת תמונות או עיצוב אישי של רהיטים ואביזרים.
תיקוני רכב: למדו כיצד לבצע תיקונים קטנים ברכב בעצמכם, כמו החלפת שמן או ניפוח צמיגים.
גננות: למדו כיצד לתחזק את הגינה שלכם בעצמכם. עבודה בגינה ידועה כבעלת יכולת להפחית רמות סטרס ותורמת רבות לבריאות.
יד 2
רכישת מוצרים ביד שנייה יכולה להיות אטרקטיבית מאוד ולהוביל לחיסכון עצום! יחד עם זאת, ישנן מספר סיבות לכך שאנשים בוחרים שלא לקנות מוצרים יד שנייה. חלק מהסיבות מוצדקות, כמו הרצון לרכוש מוצרים תקינים שאינם דורשים תחזוקה, חשיבות של אחריות על המוצר ואפשרות לקבל שירות ועוד, אך חלק מהסיבות יושבות על תפיסות מגבילות ולא באמת על חסרונות ריאליים של רכישות כאלה, כמו "מה אנשים יחשבו עלי?" או הריגוש הרגעי שברכישת פריט חדש מהחנות.
חשוב לזכור שרכישת מוצרים יד שנייה היא כלי מדהים לחיסכון בעלויות ואפילו מאפשרת לרכוש מוצרים מאוד איכותיים במחיר נמוך יותר והאמת היא שרכישת מוצרים יד שניה אינה מעידה דבר עליכם כצרכנים ואפילו מקדמת צרכנות אקולוגית שבסופו של דבר תורמת לכולנו.
מוצרים כמו ביגוד, ריהוט, כלי בית, כלי רכב, מוצרים לתינוקות, משחקים לילדים, כלי נגינה ואפילו ציוד מקצועי, הם רק חלק קטן מהאפשרויות המוצעות באתרים השונים המתווכים בין מוכרים לקונים כמו "יד 2" והמארקטפלייס של פייסבוק.
לפני שרוכשים פריטים יד שניה חשוב לבדוק היטב הפריט ולוודא שהוא עונה על הסטנדרטים שלכם ואם מצאתם שהוא מתאים לכם ואתם יכולים לרכוש אותו בעלות מופחתת ב-30, 50 או 80 אחוזים פחות, זה הכל רווח שלכם.
לסיכום
ככל שתכינו בעצמכם מזון או מוצרים שונים הנדרשים למשק הבית, תוכלו לחסוך כסף ולשלוט על הרכיבים, האיכות והעיצוב שלהם. בנוסף, עשיית דברים בעצמכם יכולה להעניק לכם חוויות ייחודיות ויכולת יצירתית. גם רכישות יד 2 תסייע לכם לחסוך הון שאותו תוכלו להקדיש לטובת הצרכים הנוספים של משק הבית ולטובת השקעה.
היום ניתן למצוא המון מידע וכלים באמצעות קורסים דיגיטליים ברשת ובאמצעות סרטוני הדרכה חינמיים לחלוטין. אתם יכולים ללמוד בזמנים שנוחים לכם ליהנות מהחיסכון בעלויות של בעלי מקצוע. שימוש בקורסים דיגיטליים יכול להיות דרך יעילה וכלכלית לרכוש כישורים חדשים. בעזרת הלמידה המהירה, החסכון בזמן והעלויות הזולות, תוכלו לפתח יכולות חדשות ולשדרג את עצמכם ללא צורך בהוצאות מיותרות.
צרכנות נבונה היא כלי חשוב במיוחד למשקי בית. על ידי הבנת הצרכים האישיים והמשפחתיים ובעזרת הטיפים הללו, תוכלו לשפר את איכות החיים שלכם ולחסוך משמעותית בעלויות המחייה. תכנון תקציב, ביצוע סקרי שוק, שימור האנרגיה והשימוש החכם בכרטיסי האשראי הם רק חלק מהכלים החשובים שנגישים לכם באופן מיידי. העבירו את הערכים הללו לילדים שלכם, שתפו פעולה עם הקהילה ופתחו את היכולת שלכם ליצור מוצרים ולספק חלק מהצרכים של משק הבית באופן עצמאי. כשתעשו זאת יהיה לכם קל יותר להתמודד עם יוקר המחייה בצורה נבונה ומתוכננת ולהבטיח חיים חסכוניים ויציבים יותר.