סקירת מצב המשק ינואר 2024
בשנה האחרונה עבר המשק הישראלי טלטלות ואתגרים פיננסיים משמעותיים.
אמנם אנחנו חיים בעידן של שפע, אך המתיחות בישראל סביב הנושא הפיננסי הייתה גבוהה, בעיקר עקב אי ודאות וחוסר יציבות ברמה החברתית והפוליטית.
אז מה היה לנו עד כה ולאן אנחנו הולכים? הכל בסקירת מצב המשק שתקראו כאן.
עליית ריבית בנק ישראל
את שנת 2023 התחלנו לאחר שיא אינפלציוני של 20 שנה, כאשר האינפלציה בשנת 2022 הגיעה ל-5.3%.
ההתייקרות בעלויות המחיה לא הותירו ברירה והובילו להמשך עליית ריבית בנק ישראל, שהתחילו כבר ב-2022 אז הריבית עמדה על 0.1%, עד לשיעור של 4.75%.
עליית הריביות הקשתה מאוד על משקי הבית בישראל הנתונים תחת הלוואות ומשכנתאות ובתוכניות הכלכלה והצרכנות יכולנו לראות משפחות רבות מספרות על עלייה של מאות ואלפי שקלים בהחזרים החודשיים של המשכנתאות, על מחנק תזרימי קיצוני ועל קשיים בעמידה בהחזרים החודשיים.
עקב הקושי להשיג מימון בתנאים נוחים כפי שהיה בעבר, נוצרה האטה בשוק הנדל"ן ובשנת 2023 היקף המשכנתאות ירד ב-40% ביחס לשנה קודמת.
המצב בשוק הנדל"ן
כתוצאה מההאטה ניתן היה לראות ירידות קלות במחירי הנדל"ן יד שניה ואפילו קבלנים הציעו הטבות מרחיקות לכת בפרויקטים חדשים, מאחר ולפי נתוני הלמ"ס הייתה ירידה של כ-30% במכירות דירות חדשות במהלך 2023.
אמנם לקראת סוף שנת 2023 חלה התאוששות מסוימת והיזמים יכלו להרגיש אופטימיות מסוימת ביחס לעתיד לבוא, אך המלחמה טרפה את הקלפים עקב סגירת אתרי הבניה בשבועות הראשונים והמחסור בפועלים, שאותו אנחנו רואים גם היום.
מכתבה שפורסמה ב"כלכליסט" עולה כי 62% מהעסקים בענף הבינוי עומדים על סף סגירה, הלחימה בעזה הובילה לירידה של 85% בפעילות הבניה הכוללת בישראל (כולל ירידה בהתחלות בניה) וחובות הקבלנים רק הולכים ומאמירים.
האם נוכח ההאטה בבניה נוכל להמשיך לראות המשך ירידות מחירים בשנים הבאות בשוק הדיור או שמא אנחנו שוב עומדים בפתחה של תקופה של עליית מחירים עקב המחסור בשוק?
ההערכות מדברות על המשך המגמה של ירידות המחירים בטווח הקצר, אך כאשר ישתחרר הפקק ויתחילו להיות יותר עסקאות עליית המחירים תהיה בלתי נמנעת. נחיה ונראה.
השפעות המלחמה על משקי הבית והעסקים
השפעות המלחמה לא חלות רק על חברות הבניה והקבלנים ולמעשה מצבם של עסקים ומשקי בית רבים, שכבר כרעו תחת הנטל הפיננסי, הורע אף יותר מאז תחילת המלחמה.
כדי להקל על משקי הבית והעסקים החליטה הוועדה המוניטרית במהלך ינואר 2024 על הורדת הריבית במשק ב-0.25% וכיום (ינואר 2024) היא עומדת על 4.5% (וריבית הפריים עומדת על 6%). מהלך זה משקף גם את רמת האינפלציה אשר התמתנה בשנת 2023, ירדה לרמה של 3% (האינפלציה בחודש דצמבר 2023 עומדת על 0.1%-) ואיפשרה את המהלך הזה.
גם ריביות המשכנתאות החלו לרדת במחצית השניה של 2023 עקב התחרות בין הבנקים, אך גם מכיוון שככל הנראה הבינו לאן הרוח נושבת ושצפויה להיות ירידה בריבית הכללית במשק.
המשך עליות מחירים
אמנם אנחנו עדיין בתוך המלחמה, שלא נראה שתסתיים בקרוב, מה שלא עוצר את חברות המזון והיבואניות הגדולות שכבר מושכות את המחירים כלפי מעלה, כאשר שסטוביץ, מהיבואניות הגדולות בארץ מודיעה על עליה של 15% בחלק מהמוצרים ואחריה הולכות גם החברות דיפלומט ושטראוס.
יחד עם הציפיות לעליות במחירי הנדל"ן, כולנו תקווה שלא נמצא את עצמנו בתוך שנה שוב במצב של אינפלציה מתגברת ועליה בריבית של המשק.
מט"ח
אחד מהגורמים לטלטלה הפיננסית בישראל בשנת 2023 היה התחזקות הדולר מול השקל, בין היתר כתוצאה מחוסר היציבות הפוליטית והחברתית ששררו בארץ. במהלך השנה מחירו של הדולר הלך והאמיר ממחיר של 3.5 שקלים לדולר בתחילת השנה ועד ללמעלה מ-4 שקלים בעיצומה של המלחמה. גם כאן בנק ישראל התערב והכריז על תוכנית למכירת מט"ח בהיקף של 30 מילארד דולרים.
לבסוף, שנת 2023 הסתיימה כששער הדולר עמד על 3.62 ש"ח (וכיום, 18/1/2024, הוא עומד על 3.76 ש"ח).
שוק ההון
שנת 2023 הייתה שנה חיובית בשוק ההון כאשר שווקי המניות בעולם הציגו עליות שערים חדות.
גם בשוק המניות הישראלי נרשמו עליות יפות, אך נוכח המשבר החברתי פוליטי והפגיעה בענפים שונים במשק, השוק הישראלי אמנם צמח אך הוא התנתק משוקי המניות המפותחים בעולם והתשואה החיובית המשמעותית הושגה בעקבות העלייה החדה שנרשמה בחודש דצמבר.
מה עוד צופה לנו העתיד?
השבוע אושר בממשלה תקציב המדינה ובשבועות הקרובים הוא יעבור לאישור הכנסת.
נוכח הצרכים הביטחוניים הוחלט על תוספת של 55 מיליארד שקל לתקציב הביטחון ותוספת של מיארדי שקלים נוספים למגוון צרכים כמו הטיפול במפונים, שיקום העוטף, תוכניות האצה לנדל"ן ולהייטק ועוד.
כדי לעמוד בתקציב נדרש קיצוץ רוחבי של 5% במשרדי הממשלה וגזרות נוספות מחכות לנו ממש מעבר לפינה במהלך השנים 2024-2025, כמו ביטול ההנחה על הבלו, עלייה במס הבריאות של 0.15% ועליה באחוז אחד במע"מ, שיעמוד על 18% ויפגע בעיקר בשכבות החלשות.
סיכום והמלצות
סקירת מצב המשק מלמדת אותנו על ההתרחשויות בשוק הנדל"ן, הריבית שעודנה גבוהה והשפעות המלחמה ומציירת תמונה מורכבת של האתגרים הכלכליים שצופן בחובו העתיד לבוא. המציאות הפיננסית כבר היום מסובכת ומאתגרת משקי בית ועסקים רבים בישראל.
ההמלצות למשקי הבית בשנה הקרובה כוללות יצירת רשת ביטחון כלכלית להתמודדות עם עלויות המחיה הגבוהות ועם מצבי קיצון, שכפי שראינו, מגיעים לפתחנו כשאין באפשרותנו למנוע זאת. עלינו להבחין בין צרכים לרצונות ולהקדיש את המשאבים הכלכליים קודם כל לאותם דברים שבאמת חשובים ונחוצים במציאות היומיומית ובמקביל להימנע ממינוף מקסימלי שעלול להוביל את משק הבית למשבר במידה ותחזיות פסימיות יתממשו.
בעלי עסקים צריכים לסגל לעצמם כלים לניהול סיכונים פיננסיים, להגביר ככל שניתן את היציבות בעסק ולבחון את ההזדמנויות שישנן בתקופה זו.
אמנם מדובר על תקופה מורכבת, אך הצורך הוא אבי ההמצאה ודווקא תקופות קשות יכולות לשמש קרקע פורה לרעיונות חדשים, ליוזמות ולצמיחה.